Revius Lyceum Wijk bij Duurstede, IOMN en e-didactiek

INVOERING IPADS ALS STAP NAAR ECHT ADAPTIEF ONDERWIJS. Op Revius Wijk wordt gewerkt met iPads. De invoering ervan verliep geleidelijk. In de eerste twee klassen basis/kader en vmbo-t zijn vorig jaar al de papieren boeken verdwenen en dit jaar hebben ook de leerlingen in de eerste en tweede klassen havo en vwo/gym. alleen nog een iPad.

 Inmiddels is na een evaluatie besloten dat de boeken uit de hele school zullen verdwijnen. Directeur Gemke Schrakamp vindt dat de werkelijke omslag nog moet komen. “Met de iPad willen de omslag maken naar echt adaptief onderwijs.” Het enthousiasme voor ict ontstond pas toen de nieuwbouw klaar was. Schrakamp: “Ook in het oude gebouw werkten we met computers, maar er was altijd wel iets mis. Reserveerde een docent een lokaal met een digibord dan deed de beamer het niet. Het kwam docenten soms de neusgaten uit. In de nieuwbouw functioneerde alles gewoon goed en dat was een enorme verademing. Zonder goede infrastructuur moet je hier niet aan beginnen.”

Een tweede belangrijke succesfactor is volgens Schrakamp de strikte invoering. “We hebben ervoor gekozen om de iPad echt alle boeken te laten vervangen. Als je dat niet doet, gaan docenten toch nog boeken gebruiken en zien dan de iPad als iets extra’s. We zien nu dat docenten heel actief materiaal van internet halen om in de lessen te gebruiken. Toch zijn we er nog niet. Het gesprek gaat nu over de vraag of en hoe de iPad het middel kan zijn om onderwijs op maat te realiseren. Daaraan moeten de educatieve uitgevers een belangrijke bijdrage leveren. We zitten echt te springen om adaptief lesmateriaal. Als dat er niet komt, bestaat het gevaar dat de iPad niet veel meer is dan een boek achter glas.”

 

Praktijk

Nieuws

Lees alle nieuwsberichten

Blijf op de hoogte