04
maart

3D-printen daagt uit tot oplossingsgericht denken

 

Tijd als factor

Van Herwijnen vindt 3D-printen een goede aanvulling op wat traditioneel als handvaardigheid wordt gezien. “Het is fascinerend om te zien dat je op de computer ruimtelijke vormen kan tekenen, die vervolgens uit de printer komen. Wat ik tijdens de workshop op het FabLab zelf heb gedaan, heb ik omgevormd tot opdrachten waarmee de leerlingen aan de slag kunnen. De printer heeft lang nodig om iets te printen en ik heb daarom gekeken naar wat er in korte tijd mogelijk is zodat de leerlingen geen uren hoeven te wachten. Ze zijn eerst in een programma een ontwerp aan het maken, daarna moet het geprint worden. Leerlingen hebben een half jaar les, dus ergens in die periode kan er iets geprint worden. Vaak werk ik dan met kleine groepjes aan een apart opdrachtje los van de ‘gewone’ opdracht in de les. Als het een onderdeel is van een werkstuk dan probeer ik het ergens in de les in te passen en mag het bijvoorbeeld niet langer dan 30 tot 45 minuten printen zijn.

WP-Talent cursussen

De Werkplaats biedt buiten schooltijd WP-Talent cursussen, waaraan de leerlingen vrijwillig kunnen meedoen. Zo kunnen de leerlingen kiezen voor Chinees, gitaar bouwen, kickboksen, theaterklas, wp-tv en luchtacrobatiek. Ook 3D-printen is dit jaar in het aanbod opgenomen. De cursussen buiten lestijd vormen voor zowel de docenten als de leerlingen een uitstekende proeftuin om kennis en ervaring op te doen met nieuwe technieken. Voor de invoering ervan hoeft niet meteen het hele curriculum op de schop. Van Herwijnen: “Het is nu nog te vroeg om te zeggen of 3D-printen onderdeel zal worden van de leerlijnen voor onder andere handvaardigheid, maar dat is zeker mogelijk. Ik vind het in ieder geval belangrijk dat de leerlingen er kennis mee maken, zodat ze een idee krijgen wat er allemaal mogelijk is. Toen ik naar de kunstacademie ging, moest ik alles zelf ontdekken, want op mijn middelbare school werd weinig verteld over de mogelijkheden om creatief bezig te zijn. De meeste leerlingen vinden het erg leuk, maar sommigen hebben er niets mee. Dat is niet zo vreemd, want dat heb je bij elk vak.”

Uitdaging

Voor de leerlingen is de ontwerpfase volgens Van Herwijnen de grootste uitdaging. “Ze moeten driedimensionaal tekenen en nadenken of iets ook printbaar is. De printer kan bijvoorbeeld niet in de lucht printen, dus een vorm met uitstekende delen is lastig te printen. Een oplossing kan zijn om een ontwerp in delen te printen en het daarna in elkaar te lijmen. Dan moet je het ontwerp in delen printen en daarna tot een geheel lijmen. Het daagt de leerlingen uit om oplossingsgericht te denken. Op dit moment laat ik met CKV de leerlingen zelf een spel ontwerpen. Op basis van een bestaand spel ontwerpen ze een ruimtelijke variant, waarbij ze onderdelen met behulp van de 3D-printer kunnen maken. Het ontwerpen en printen gebruiken we bij dat vak als een aanvulling. Zo ben ik steeds bezig om na te denken hoe nieuwe technieken een plaats kunnen krijgen in mijn lessen. Ik ga daarom ook nog regelmatig naar het FabLab en binnenkort gaan we met een groepje collega’s een werkmiddag volgen op X11/Makerschool.” 

 

Praktijk

Nieuws

Lees alle nieuwsberichten

Blijf op de hoogte